عودة

 

الأستاذ الدكتور/ أحمد عبدالحميد أحمد جمعة
أستاذ متفرغ بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة أسيوط
تفاصيل السيرة الذاتية

بيانات ال MIS

دخول الإعضاء

تواصل مع العضو نسخة للطباعة
العنوان الحالى 3 أبراج المشتل- الوليدية-أسيوط- جمهورية مصر العربية
تليفون المكتب 1664
الموبايل 01003811400
تليفون المنزل 0882134183
البريد الالكترونى abdelhameid51@aun.edu.eg
Abdelhameid51@yahoo.com
google scholar link https://scholar.google.com.eg/citations?user=gLgTdkAAAAAJ&hl=en

  • دكتوراه فى جامعه اسيوط ( جامعه اسيوط ) ، جامعه اسيوط، جامعه اسيوط، 1980
  • ماجستير، كليه الطب البيطري، جامعه اسيوط، 1978
  • بكالوريوس، كليه الطب البيطري، جامعه اسيوط، 1974
الدرجات العلمية :
  • أستاذ متفرغ بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة أسيوط، 2011
  • أستاذ مساعد بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة اسيوط، 1984
  • مدرس بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة اسيوط، 1980
  • مدرس مساعد بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة اسيوط، 1978
  • معيد بقسم الرقابة الصحية علي الأغذية، كلية الطب البيطرى، جامعة اسيوط، 1900

المجالات البحثية:
food hygiene , Hygiene of milk and milk products

الابحاث :

1-Ahmed Abdel-Hameid Ahmed,Enas El Prince Mohammed, Manal Mohammed Amin, Doaa Abdel-Nasser Abdel-Raheem, Estimation of Aluminum level in locally packaged milk powder, Journal of Advanced Veterinary Research , Journal of Advanced Veterinary Research, Vol. 6 No.2, 60 -64, http:// advetresearch.com/index.php/avr/idex, 2016
2-Ahmed A-H. Ahmed (Ed), Notes on Egg and Egg products Quality and Control( a Book), Dar El Wifaq for printing and publishing, Assiut, Egypt , 133, 2015
3-Ahmed A-H. Ahmed (Ed), Notes on Milk and milk products Composition, Hygiene and human health( a Book) , Dar El Wifaq for printing and publishing, Assiut, Egypt , 553, 2015
4-Abdel-Hameid, A.; Sayed, M. and Faried, Al-Shimaa, Improvement of keeping quality of raw cow’s and buffalo’s milk by activation of lactoperoxidase system, XVII International Congress on Animal Hygiene, Košice, Slovakia (ISAH2015), 2015
5-Abdel-Hameid, A.; Sayed, M.; Zaky, Z. and Shaban, Walaa, Incidence of lead and cadmium in market butter and canned ghee, XVII International Congress on Animal Hygiene, Košice, Slovakia (ISAH2015), 2015
6-Abdel-Hameid, A.; Sayed, M.; Zaky, Z. and Shaban, Walaa, Fate of lead, cadmium and aluminum residues during processing of some milk products, XVII International Congress on Animal Hygiene, Košice, Slovakia (ISAH2015), 2015
7-Abdel-Hameid, A.; Sayed, Rasha and Sayed, M., Nutritional value and sanitary evaluation of raw camel's milk, Emir. J. Food Agric., 2014
8-Rasha G. Sayed; Ahmed Abdel-Hameid; Nasr-Eldin M. Aref*, and Mohammed Sayed., Modulating effect of camel's milk on alloxan-induced experimental diabetes in laboratory animal model, Assiut Vet. Med. J. , 2013
9-Ahmed A-H Ahmed, Enas El-Prince, Amal Ali Abdel-Haleem and Manal M. Amin, Prevalence of clostridium species in concentrated and dried milk, Assiut Vet.Med.J, Vol. 57 No. 131, 178-189, 2011
10-Ahmed A-H. Ahmed, Nagah M. Saad, Nahed M. Wahba and Abeer I.H Mosa, Polymerase chain reaction for detection of toxigenic strains of Corynebacterium diphtheriae in milk and some milk products, International Journal of Dairy Science , 6(5) , 287-294, 2011
11-Sayed, M.; Abdel-Hameid, A. and Shaban, Walaa, Microbiological evaluation of some Egyptian white soft cheeses, Benha Vet. Med. J., 2011
12-Abdel-Hameid, A.; Sayed, M.; Korashy, Eman and Emam, Zeinab, Microbiological quality of some locally egg-based desserts, 10th Sci. Zagazig Vet. Med. Conf., Luxor, Egypt, 2010
13-Sayed, M.; Abdel-Hameid, A. and Shaban, Walaa, Improvement of microbiological quality of Egyptian Kareish cheese during storage in some natural preservative solutions, Minufiya Vet. J., 2010
14-Ahmed A-H. Ahmed; Enas El-Prince; Eman Korashy and Marwa M.N. Al-Gendy, Incidence and survival of Enterobacter sakazakii in infants powdered milk-based formulae used before and after weaning, Assiut Vet. Med, Vol. 54, No. 118, PP. 51-65, 2008
15-Ahmed A-H. Ahmed; Enas El-Prince; Eman Korashy and Marwa M.N. Al-Gendy, Microbiological evaluation of some infants powdered milk-based foods, Assiut Vet. Med, Vol. 54, No. 118, PP. 66-79, 2008
16-Ahmed A-H. Ahmed, Enas E-Prince, Eman Korashy and Marwa M. N. Al-Gendi, Incidence and survival of Enterobacter sakazakii in infants powdered milk-based formula used before and after weaning, Assiut Vet. Med, Vol. 54, No. 118, PP. 51-65, 2008
17-Enas El-Prince Mohammed; Amal Ali Abdel-Haleem; Ahmed A-H. Ahmed and Manal Mohamed Amin Abdel-Rahim, Fecal contamination of ice cream mix powder sold in Assiut city., Assiut Vet. Med, Vol. 53, No. 112, PP. 106-114, 2007
18-Nagah, Saad; Ahmed A-H. Ahmed; Amal Ali Abdel-Haleem and Thanaa Nassife, Incidence of Campylobacter species in milk and some milk products, Assiut Vet. Med, Vol. 53, No. 114, PP. 106-122, 2007
19-Ahmed A-H. Ahmed; Amal. A. Abdel-Haleem and M.F. Hussein, Prevalence of Aeromonas Hydrophila in some dairy products available in Assiut City, Assiut Vet. Med, Vol. 44, No. 88, 2001
20-Amal Ali Abdel-Haleem; M.K. Moustafa and Ahmed A-H. Ahmed, Microbiological evaluation of some dairy desserts sold by dairy shops and served at some restaurants in Assiut City, Assiut Vet. Med, Vol. 45, No. 89 , 2001
21-M. Abdel-Sater, Ahmed A-H. Ahmed, Nagah M. Saad and Laila M. El- Malt., Mycological evaluation of some Egyptian cheeses at the stage of Consumption, Assiut Vet. Med, Vol. 22, No. 24, PP. 164 -172, 1995
22-Sad Nasr, Ahmed A-H. Ahmed, Nagah M. Saad and Eman Korashy, Incidence of Pseudomonas aeruginosa in milk and some milk products, Fifth Scientific Conference (Nov., 8 - 10,) Faculty of Vet. Med. Assiut University , 1992
23-Ahmed A-H. Ahmed, Prevalence and survival of Enteropathgenic Escherichia coli in Yoghurt, Assiut Vet. Med, Vol. 22, No. 44, PP. 95 -100 , 1990
24-Moustafa K. Moustafa, T.A. El-Bassiony, Ahmed A-H. Ahmed and Sh. H. Ahmed, The effect of potassium sorbate on the microbiological quality of cooking butter, Assiut Vet. Med, Vol. 23, No. 45, PP. 100 -105, 1990
25-Ahmed A-H. Ahmed, Sh.H.Ahmed, M.K. Moustafa and Nagah M. Saad., Growth and survival of Listeria monocytogenes during manufacture and storage of Damietta cheese, Assiut Vet. Med, Vol. 22, No. 43, PP. 88 - 94, 1989
26-Nagah M. Saad, T. A. El-Bassiony, Ahmed A-H. Ahmed and M . K.Moustafa, Microbiological quality of Egyptian Ultra-High Temperature (UHT)processed milk, Assiut Vet. Med. J, 21 ( 42 ), 63 -69, 1989
27-Sh. H. Ahmed, Ahmed A-H. Ahmed, M. K.Moustafa and M. Y. El- Tahtawy, Microbiological studies on Pseudomonas aeruginosa food poisoning associated with consumption of milk products with reference to pyocin typing, Assiut. Med. J, 13 (1) , 71 -81, 1989
28-Ahmed A-H. Ahmed, Behavior of Listeria monocytogenes during preparation and storage of yoghurt, Assiut Vet. Med. J, 22 ( 43 ), 76 – 80, 1989
29-Ahmed A-H. Ahmed, Behaviour of virulent Yersinia enterocolotica in Damietta cheese, Assiut Vet. Med. J, 22 ( 43 ) , 81 – 87, 1989
30-M. K. Moustafa, Ahmed A-H . Ahmed and E. H. Abdel- Hakiem, Sanitary condition of market milk in Assiut City, Assiut Vet. Med. J, 19 ( 38 ) , 80 -84, 1988
31- H. A. Abdel-Rahman and Ahmed A-H. Ahmed, Incidence and level of occurrence of proteolytic microorganisms in some selected foods, Assiut Vet. Med. J, 19 ( 38 ) , 73 -78, 1988
32-Ahmed A-H. Ahmed, M. K. Moustafa , Nagah M. Saad and Sh.H. Ahmed, Occurrence of Staphylococci in milk and some milk products, Assiut Vet. Med. J, 19 ( 38 ) , 86 - 89 , 1988
33-M. K.Moustafa, Ahmed A-H. Ahmed and E. H. Abdel-Hakiem, Sanitary condition of commercially available yoghurt in Assiut city, Assiut Vet. Med. J, 20 ( 39 ) , 99 - 102 , 1988
34-Ahmed A-H. Ahmed, T. A. El-Bassiony and M. K. Moustafa, Microbiological evaluation of condensed milk, Assiut Vet. Med.J, 20 (40) , 99 -102, 1988
35-Ahmed A-H. Ahmed, H. A. Abdel-Rahman and M. K. Moustafa, Incidence of Enterobacteriaceae in some selected food stuffs, Assiut Vet. Med. J, 20 ( 40 ) , 104 -108, 1988
36-Ahmed A-H. Ahmed, Nagah M. Saad and M . K. Moustafa, Microbial contamination of market hen eggs, Assiut Vet.Med.J, 18(36) , 125 -131 , 1987
37-Ahmed A-H. Ahmed, M. .K. Moustafa, E. H. Abdel- Hakiem, Sanitary condition of cooking butter manufactured in Assiut City, Assiut Vet. Med. J, 19 ( 37 ), 82 – 86, 1987
38-Nagah M. Saad; Moustafa and Ahmed.A-H.Ahmed, Microbiological Quality of Yoghurt produced in Assiut City, Assiut Vet. Med. J, 19 ( 37 ) , 87 -91, 1987
39-Ahmed, A.Ah, Moustafa, M.K, E.H. Abdel- Hakiem, Sanitary condition of Kareish cheese manufactured in Assiut City., Assiut Vet. Med. J. 19 (37) 76-80 (1987), 1987
40-Ahmed A-H. Ahmed, M. K. Moustafa and T.A. El-Bassiony, Growth and survival of Yersinia enterocolotica in yogurt, Journal of Food Prot, 49 (12 ), 983 -985, 1986
41-T. A. El- Bassiony, F. A. Aboul-Khier, M. K. Moustafa and Ahmed A-H. Ahmed, Psycrotrophic bacteria in raw and pasteurized milk, Assiut Vet. Med . J, 14 ( 27 ) , 115 -119 , 1985
42-Ahmed A-H. Ahmed, M. K. Moustafa, F. A. Aboul- Khier and T. A. El- Bassiony, Bacterial contamination of egg shells, Assiut Vet. Med. J, 14 (27) , 123 -127 , 1985
43-F. A. Aboul- Khier, T.A. El-Bassiony, Ahmed A-H. Ahmed and M. K. Moustafa, Enumeration of Mould and Yeast in dried milk and ice cream products, Assiut Vet. Med. J., 14 (28) , 71 -78, 1985
44-El-Bassiony,T.A.,Aboul-khier,F.A.,Moustafa,M.K.and Ahmed,A.A., Psychrotrophic bacteria in raw and pasteurized milk., Assiut Vet.Med.J. 14(27) 115-117(1985)., 1985
45-Ahmed,A.AH.,Moustafa,M.K.,Aboul-Khier,F., Bacterial contamination of egg shells., Assiut Vet. Med.J.14(27)123-127 (1985), 1985
46-Ahmed A-H. Ahmed,T.A. El- Bassiony and F.A. Aboul- khier , Microbiological quality of infant milk foods.Moustafa K.Moustafa, Assiut Vet. Med. J, 12 (24 ) , 163 -168, 1984
47-Moustafa, M.K.,Ahmed,A.AH.,El-Bassiony,T.A.and Aboul-Khier,F., Microbiological quality of infant milk foods., Assiut Vet.Med.J. 12(24) 163-168 (1984), 1984
48-Ahmed A-H. Ahmed, Moustafa K. Moustafa and Elmer H. Marth, Incidence of Bacillus cereus in milk and some milk products, Journal of Food Prot, 46, 2, 126 -128 , 1983
49-Ahmed A-H. Ahmed, Moustafa K.Moustafa and Elmer H. Marth, Growth and enterotoxin production by Staph. aureus in whey from manufacture of Domiati cheese, Journal of Food Prot, 46, 3, 235 - 237 , 1983
50-Moustafa K. Moustafa, Ahmed A-H. Ahmed and Elmer H. Marth, Behavior of Yersinia enterocolotica during manufacture and storage of Colby -like cheese, Journal of Food Prot, 46, 4, 318 - 320, 1983
الاشراف على رسائل الماجستير و الدكتوراه :
1- عبير ابراهيم حسانين موسى, تواجد انواع الكريبتوسيوريديم والتوكسوبلازما جوندياى كطفيليات اولية فى اللبن الخام, دكتوراة, 24-07-2016
المشرفون : احمد عبد الحميد احمد , نجاح محمد سعد محاريق و ناهد محمد وهبة
2- يارا محمد شريف محمد صبرى, تواجد المكورات السبحية الممرضة فى اللبن والجبن الطرى, ماجستير, 30-11-2015
المشرفون : احمد عبد الحميد احمد , نجاح محمد سعد محاريق و امال على عبد الحليم
3- رشا جلال سيد, دكتوراة, 10-09-2015
المشرفون : احمد عبد الحميد احمد , نجاخ محمد سعد و ناهد محمد وهبة
4- سحر محمود كمال السحال, تواجد انواع الكرونوباكتر في توليفات الرضع والمتابعة الجافة المحتوية علي اللبن., ماجستير, 30-06-2013
المشرفون : أحمد عبدالحميد أحمد، نجاح محمد سعد محاريق
5- ولاء شعبان علي, دراسة على بعض العناصر الثقيلة في زبد وسمن الأسواق المباع في مدينة أسيوط, دكتوراة, 30-12-2012
المشرفون : أ.د. أحمد عبدالحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي أ.د. زكريا مختار زكي
6- هناء عيد علي, تقييم الحالة الصحية لبعض الألبان المتخمرة المصنعة محليا, ماجستير, 26-09-2012
المشرفون : أ.د. أحمد عبدالحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي
7- عبير إبراهيم حسنين موسى, عزل و تصنيف بكتريا الكورين من اللبن الخام و بعض منتجات الالبان, ماجستير, 30-09-2011
المشرفون : أحمد عبدالحميد أحمد، نجاح محمد سعد محاريق، ناهد محمد وهبة
8- رشا جلال سيد, القيمة الغذائية لألبان الإبل مع إشارة خاصة إلى تاثيرها المضاد لمرض السكري, ماجستير, 24-07-2011
المشرفون : أ.د. أحمد عبد الحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي
9- الشيماء محمد فريد, تحسين جودة اللبن الخام البقري والجاموسي بواسطة تنشيط نظام اللاكتوبيروكسيديز, ماجستير, 24-07-2011
المشرفون : أ.د. أحمد عبد الحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي
10- ولاء شعبان علي, التقييم الميكروبيولوجي لبعض الجبن الأبيض الطري المصنع محليا والمباع في مدينة أسيوط, ماجستير, 23-09-2008
المشرفون : أ.د. أحمد عبد الحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي
11- زينب محمد إمام, التقييم الميكروبيولوجي لبعض الحلاوي المحتوية على البيض المباعة بمدينة أسيوط, ماجستير, 25-05-2008
المشرفون : أ.د. أحمد عبد الحميد أحمد أ.د. محمد سيد أحمد مرسي د. إيمان قرشي أحمد
12- منال محمد أمين عبد الرحيم , التقييم الميكروبيولوجىلبودرة مخلوط الآيس كريم المباع فى مدينة أسيوط, ماجستير, 30-10-2005
المشرفون : أحمد عبد الحميد أحمد , إيناس البرنس محمد , أمال على عبد الحليم
13- مروه محمد نبيل حسن احمد الجندي , التقييم الميكروبيولوجي لبعض الحلاوي اللبنية المصنعة محليا في مدينة أسيوط, ماجستير, 30-05-2004
المشرفون : أحمد عبد الحميد أحمد , إيناس البرنس محمــد , آمال على عبد الحليـم
14- ثناء نصيف مينا نصر, تواجد ميكروبات الكامبيلوباكتر فى اللبن وبعض منتجات الالبان فى مدينة اسيوط, ماجستير, 30-05-2004
المشرفون : أحمد عبد الحميد أحمد , نجاح محمد سعـــد , آمال على عبد الحليـم
15- كريمة جلال عبد الحميد, دراسات عن الحالة الصحية اللبن الخام فى محافظة قنـا, ماجستير, 28-07-2002
المشرفون : أحمد عبد الحميد أحمد , فاروق أميـن أحمــد , ايناس البرنس محمــد
عدد المقرارات0 مقرر