ابحاث أعضاء هيئة التدريس

الاقتصاد المنزلي

اجمالي الابحاث: 19 - هذه الصفحة من 1 الي 10
 
  *وليد مصطفي شعبان ** تغريد حسني احمد *أحمد فتحي بيبرس **هاجر أحمد حامد
" الاستفادة من فن الكروشيه في إثراء مفروشات حجرة الطفل " اسم المؤتمر: المؤتمر الدولي الثاني لكلية الإقتصاد المنزلي- جامعة حلوان, من 7:5 مايو 2014م (التنمية البشرية ومتطلبات سوق العمل)-عدد الصفحات 17 صفحة., 5, 2014
Abstract : ملخص البحث يهـــــدف البحث الحالي إلى: تصميم وحدات زخرفية كرتونية من الكروشيه تناسب الطفل في مرحلة الطفولة المبكرة, تصميم تصورات لمفروشات تصلح لحجرة الطفل,تنفيذ مجموعة من المفروشات باستخدام الكروشيه تصلح لحجرة الطفل. وقد اقتصر البحث على تنفيذ مفروشات باستخدام وحدة زخرفية كرتونية بالكروشيه تصلح لحجرة الطفل في مرحلة ما قبل المدرسة(2-5 سنوات) تجمع بين الجانب الجمالي والوظيفي متمثلة في (ستارة-خدادية-مفرش سرير). وتكونت عينة البحث من مجموعتين : مجموعة من المتخصصين في مجال الملابس والنسيج وقوامها (9)متخصصا لاختيار أفضل وحدة زخرفية من الرسومات الكرتونية المنفذة بالكروشيه ومجموعة من المتخصصين في مجال الملابس والنسيج وقوامها (10)متخصصا لتقييم مفروشات لحجرة الطفل(الستارة-الخدادية-مفرش السرير). وكانت أدوات البحث : استبيان بهدف استطلاع آراء المتخصصين نحو الوحدات الزخرفية الكرتونية المنفذة بالكروشيه لمفروشات حجرة الطفل, ,والثاني موجه للمتخصصين لتقييم القطع المنفذة (الستارة – الخدادية – مفرش السرير) من الوحدة المختارة والمناسبة لمفروشات حجرة الطفل. وكانت من أهم نتائج البحث :وجود فروق ذات دلالة إحصائية بين الوحدات الزخروفية الكرتونية ,ووجود فروق ذات دلالة إحصائية بين القطع المنفذة من الوحدة المختارة بأسلوب الكروشيه لمفروشات حجرة الطفل(الستارة – الخدادية – مفرش السرير). ومن أهم توصيات البحث : يمكن الاستفادة من موضوع البحث في عمل مشاريع صغيرة وعمل أفكار بحثية مشابهة لفكرة البحث بخامات وأساليب زخرفية أخرى تخدم فئات مختلفة . The first research Title: Benefit from the art of Crochet to Enrich the Child's Room Upholstery Researchers names: * Walid Mostafa Shaaban ** Taghreed Hossny Ahmed * Ahmed Fathi Baybars ** Hagar Ahmed Hamid Conference Name: Second International Conference of the Faculty of Home Economics - Helwan University, from 7: May 5, 2014 m (human development and the requirements of the labor market) -add pages 17 pages. Abstract Benefit from the art of Crochet to Enrich the Child's Room Upholstery The current research aims to: modular design of decorative cardboard crochet fit the child in early childhood , perceptions of furniture design suitable for the child's room , the implementation of a range of furnishings using crochet suitable for the child's room . The limited research on the implementation of furniture using a decorative cardboard crochet compartment suitable for the child in pre-school ( 2-5 years ) combines the aesthetic and functional aspect represented in the ( curtain - Haddadah - Mattress ) . The sample consisted of two groups: a group of specialists in the field of apparel , textile and strong (9) specialist to choose the best unit decorative graphics cartoon implemented crochet and a group of specialists in the field of clothing , fabric and strength (10) specialist to evaluate the furnishings of a room of the child ( the curtain - Alhaddadah - coverlets ). The research tools : a questionnaire in order to solicit the views of specialists about the units executing crochet decorative cardboard furniture for the baby room , and the second wave of specialists to evaluate the pieces executed ( the curtain - Alhaddadah - Mattress bed) of the unit selected and appropriate for the child room furniture . It was one of the most important results : the presence of statistically significant differences between the units Alzachrovih cartoon , and the presence of statistically significant differences between the pieces of the unit executing the chosen style crochet baby room furnishings ( curtain - Alhaddadah - Mattress bed) . One of the main recommendations of the research : can benefit from the research topic in the work of small-scale projects and research work of the ideas are similar to the idea of raw materials, research and other decorative methods serve different categories .
 

  د. ياسمين أحمد محمود الكحكي- مدرس الملابس والنسيج- بقسم الاقتصاد المنزلي- كلية التربية النوعية- جامعة أسيوط.
" تنمية الجوانب الإبداعية لدي طالبات التربية النوعية في مقرر تصميم الأزياء باستخدام تقنيات حديثة " جامعة عين شمس, 2014
Abstract : المقدمة والمشكلة البحثية: الإبداع ظاهرة إنسانية طبيعية وليس مقصوراً علي ذو الموهبة وهذا معناه أن الابداع موجود لدي البشر بدرجات متفاوتة وأساليب متنوعة. كما أن الإبداع عملية خاصة بتوليد منتج فريد وجديد بأحداث تحويل من منتج قائم .هذا المنتج يجب ان يحقق القيمة و الفائدة والهدف الذى وضعة المبدع. (سناء محمد، 2006) وبما أن تصميم الأزياء يعرف علي أنه عملية إضافة فكرة جديدة تحقق الهدف من خلال توظيف العناصر المستخدمة في عملية التصميم طبقاً لأسس علمية والتي تعطي رؤية مرضية ناتجة عن عادات وتقاليد المجتمع الذي ينتمي إليه ومسايرته لفترة معاصرة لذلك ووجدت الباحثة من خلال تدريس مقرر تصميم أزياء بقسم الاقتصاد المنزلي بكلية التربية النوعية- جامعة أسيوط والذي يدرس كمقرر في الفصل الدراسي الأول للفرقة الثالثة حيث لا يدرس إلا مرة واحدة خلال مرحلة البكالوريوس حسب لائحة الكلية المعمول بها حتي الآن. ولذلك يحتاج تدريس مقرر تصميم الأزياء إلي أسلوب مختلف وسريع ومبتكر لتعليم أسس وعناصر التصميم وإدراك العلاقات بين الخطوط والألوان والخامة وكيفية تجميعها بطرق مبتكرة بحيث يتناسب هذا الأسلوب مع الطالبات محدودي المهارة لذا اقترحت الباحثة أسلوب إضافة الخامة مع التلوين لتنمية جوانب الإبداع والحس الفني لدي الطالبات. يمكن صياغة المشكلة في الإجابة علي التساؤلات الآتية: 1- ما مدي تحقيق الجوانب الإبداعية في التصميمات المستخدمة بأسلوب التقنيات الحديثة المقترح. 2- ما مدي توافر الجوانب الجمالية(أسس وعناصر التصميم) في التصميمات المعالجة بالأسلوب المقترح. 3- هل هناك فرق نسبي بين أسلوب رسم الموديلات "التصميمات" بالأسلوب التقليدي والأسلوب المقترح. 4- ما مدي مساهمة الأسلوب المقترح لتصميم الأزياء في رفع كفاءة الطالبات محدودي المهارة. أهداف البحث: 1- التعرف علي عدة أساليب حديثة في عملية تصميم الأزياء وأثرها في التطبيق المهاري. 2- ابتكار ورسم تصميمات حديثة باستخدام وإضافة خامات مختلفة. 3- تزويد الطالبات بأساليب حديثة في رسم التصميمات وخاصة ذو القدرات المحدودة ليسهل عملية الاستيعاب بيسر. 4- تنمية الحس والتذوق الفني من خلال إدراك الطالبة لعلاقة الخط واللون والخامة وتجميعها داخل التكوين أو التصميم بشكل مبتكر. أهمية البحث: 1- تنمية القدرات المهارية للطالبات في مقرر تصميم الأزياء باستخدام وسائل وأساليب مختلفة وفعالة. 2- يسهم البحث في إنتاج تصميمات مبتكرة تتمشي مع قدرات الطالبات محدودي المهارة. 3- يسهم البحث في تنمية الحس والتذوق الفني لدي الطالبات والقدرة علي إدراك العلاقات بين الخطوط –الألوان والخامة وتجميعها بطريقة مبتكرة منسقة داخل التكوين "التصميم". فروض البحث: 1- يوجد اختلاف نسبي بين طريقة التصميم بالأسلوب التقليدي والتصميم بالأسلوب المقترح من حيث تحقيق أسس وعناصر التصميم لصالح الأسلوب المقترح. 2- يوجد اختلاف نسبي بين طريقة التصميم بالأسلوب التقليدي والتصميم بالأسلوب المقترح من حيث توافر جوانب الإبداع والابتكار لصالح الأسلوب المقترح. 3- يوجد اختلاف نسبي بين طريقة التصميم بالأسلوب التقليدي والتصميم بالأسلوب المقترح من حيث تنمية مهارة الطالبات محدودي القدرات في رسم الموديلات لصالح الأسلوب المقترح. 4- توجد فروق ذات دلالة إحصائية بين استخدام الأسلوب التقليدي والأسلوب المقترح علي مقياس تنمية جوانب التصميم الإبداعية وأبعاده الفرعية لدي عينة البحث لصالح الأسلوب المقترح مما يؤكد فعالية الأسلوب المقترح في تنمية جوانب الإبداع. حدود البحث: حدود بشرية: وتشمل 25 طالبة من الفرقة الثالثة بقسم الاقتصاد المنزلي. حدود جغرافية – كلية التربية النوعية- جامعة أسيوط حدود زمانية- في الفصل الدراسي الثاني للعام الجامعي 2013-2014م منهج البحث: أ- منهج وصفي متبع في الإطار النظري. ب- منهج تجريبي متبع في الإطار التطبيقي.
 

  Hanan MKE Youssef, Rasha MA Mousa
" Nutritional assessment of wheat biscuits and fortified wheat biscuits with citrus peels powders " Food and Public Health, 2012
Abstract : Citrus peels, the waste by-products of citrus juices factories are reckoned valuable healthful functional food. The present investigation performed to assess nutritional status of wheat and fortified biscuits with citrus peels powders. Study included determination of gross chemical composition, caloric value, minerals (Fe, Mn, Cu, Ca, Mg, Na, K and P) of wheat and fortified biscuits with citrus peels powders. Likewise physical and sensory characteristics of control and 10% fortified wheat biscuits with the four studied citrus peels ...
 

  Hanan MKE Youssef, Rasha MA Mousa
" Nutritional Assessment of Low-Calorie Baladi Rose Petals Jam " Scientific & Academic Publishing, 2012
Abstract : Baladi rose petals are ornamental horticultural commodities of high economic value as cut flowers and flower oil raw materials used in the perfume industry. Likewise Baladi rose petals can also be used for tea, jelly and jam as a valuable healthful functional food due to their nutrients they contain. The present investigation was carried out to assess the nutritional status of low-caloric Baladi rose petals jam including the pH, total soluble solids, gross chemical composition, caloric value and mineral composition (Fe, Mn, Zn, Ca, Mg, ...
 

  بحث فردى د/ تغريد حسنى أحمد الضاوى
" دور التصميم والتطريز والكروشيه فى إثراء الصناعات الصغيرة " مجلة الاقتصاد المنزلى - كلية الزراعة - جامعة الاسكندرية, العدد الأول, 50, 6, 2010
Abstract : The role of design and embroidery, Alkhorshih to enrich Small Industries Preparation D/ taghreed Hossny Ahmed Eldawy Teacher (Clothing and Textiles) - Department of Home Economics Faculty of Specific Education - Assiut University Abstract: - A study design, embroidery, Alkhorshih and practical application of small-scale industries of needlework (embroidery, Alkhorshih) Women (Student Education Quality - Home economics) is important to provide employment opportunities. Therefore felt the researcher to enable students quality education and consumer science department through creative skill and innovative materials for the study and the extent to which work effectively in small-scale industries to solve the problem of unemployment and increase the efficient, their labor. Find where the problem lies in making use of the design and embroidery, Alkhorshih to the enrichment of small industries, and provide a decent life for women (Student Education Quality Home Economics Department) and their families and find solutions to the problem of unemployment.. Therefore, the study aimed to identify the methods and design techniques, embroidery and various Alkhorshih used in small-scale industries of needlework (design and embroidery) and the development of scientific and technical considerations must be taken into account in the implementation of small industries. The study aims to take advantage of subjects home economics department, such as material design, embroidery, Alkhorshih to the enrichment of small industries to increase the income of women and their families and trying to eliminate poverty and unemployment through providing job opportunities and to develop their economic and social development. The frontiers of research limited to: Study different methods for material design, embroidery, crochet and adapted to suit the small-scale industries. 1- Time limits: The study lasted for two months under eight weeks every week three times each time four hours. 2 - spatial boundaries: coefficient of Home Economics, Faculty of Specific Education, Assiut University. 3 - Limits of mankind: the third year students in home economics department, where there were 45 students. And followed this study the descriptive method and analytical approach applied in the study of design techniques, embroidery, Alkhorshih different in theory and practice through cutting implementing the filling needle (embroidery and Khorshih) of some clothing such as gowns and supplements, clothes, such as handbags and socks, and some furniture, such as sets (bed and Entera ) and Altablohat and Mattresses Alkhorshih During that evaluation of students was a researcher at work and guide them to correct errors in at work and was the final evaluation after the completion of the piece executed. - The search tools represented in the design tools [transparent paper - pencils - pens colors - selected designs from magazines, books and internet design and all fit and suitable for implementing the object aesthetically and functionally and economically. - Raw materials, tools, and embroidery (embroidery needles - pins - carbon - thimble - Pulleys - Fabrics for furniture) - DMC threads. - Tools crochet (yarn, silk, cotton and wool - crochet needles - crochet designs from magazines, books) And also references - Information Network - the camera - a form to assess the pieces implemented. - And evaluated the pieces implemented through the evaluation form by arbitrators, each piece has got access to appropriate 100% in quality and utilization in small industries. Then came the results and pointed out to answer research questions the extent of access to material design and embroidery, Alkhorshih to the enrichment of small-scale industries in the form of artifacts needle carried out by students of Specific Education, Department of Home economics in the form of small industries contributes to the better life for her and her family. We conclude that the research presented women (student specific education Home economics) can participate positively and effectively to economic development and upgrading of the family, society and the increased income through access to jobs qualify well and a distinct success in this area.
 

  M. Kamal E. Youssef, Farouk, M. El-Tellmvy** Amany Osama and Hend, M. A. Mohamed
" THE ASSESSMENT Of THE PROXIMATE COMPOSITION, MINERAL COMPOSITION AND NUTRITIVE VALUE Of TWO EDIBLE MUSHROOM GENERA " مجلة المنصورة, السادس عشر, 15, 1, 2010, مجلة بحوث التربية النوعية
Abstract : The present study was carried out in an attempt to assess the proximate composition, mineral composition and nutritive value of two edible mushrooms namely: (Agaricus bisporus) and (Pleurotus ostreatus). The gross chemical composition of the two mushrooms genera showed that mushrooms (Agaricus bisporus) and (Pleurotus ostreatus) were rich sources of proteins and fibers (48.30%, 52.27%), (26.33%, 21.46%) on dry weight basis; respectively. While moisture content, fat, ash and carbohydrates were relatively low (5.8%, 9.6%), (0.96%, 0.86%), (10.93%, 9.85%) and (13.48%, 15.56%); respectively. (Agaricus bisporus) and (Pleurotus ostreatus) contained (46.75, 158.20), (4.80, 11.05), (24.30, 11.05), (37.50, 44.65), (0.10, 0.10), (2.10, 1.60), (0.10, 0.35) and (0.15, 0.09) mg/100 g samples of Fe, Mn, Cu, Zn, Na, K, Ca and Mg; respectively. The data revealed that mushrooms are considered as a rich source of essential amino acids especially leucine, lysine. phenylalanine, threonine, tryptophan and valine in both (Agaricus bisporus) and (Pleurolm ostreatus) mushrooms recording (1.86, 1.82), (1.88, 1.42), (1.56, 1.50), (1.36, 1.38), (1.43, 0.87) and (1.62, 1.52); respectively. The protein efficiency ratio (PER) of (Agaricus bisporus) mushroom recorded slight increase than (Pleurotus ostreatus) mushroom, while the Biological Value (BV) had almost the same value for both genera. The data revealed that the lipid extracted from (Agaricus bisporus) and (Pleurotus ostreatus) contained more amounts of the unsaturated than the saturated fatty acids
 

  M. Kamal E. Youssef, Farouk, M. El-Tellcnvy"* Amany Osama and Hlend, M. A. Mol mined
" EFFSCT Of TWO MUSHROQM VARIETIES INTAKE ON SCRUM TWGLYCSRWES, CHOlEWEKOi FRACTIONS AND SERUM GLUCOSE LEVELS IN A.LBINO RATS " مجلة المنصوره, السادس عشر, 15, 1, 2010, مجلة بحوث التربية النوعية
Abstract : The present investigation was carried out in an attempt to assess the effect of nutrition with the two studied mushroom varieties namely. (Agaricus bisporus} and (Pleurolus ostreatus) on triglycerides and cholesterol fractions levels in albino rats, namely: total cholesterol, HDL-cholestcrol, LDL-cholesterol and glucose content in the blood serum of the experimental albino rats after feeding with the four studied mushroom varieties such 10% (Agaricus bisporus), 10% (Pleurotus ostreatus), 5% (Agaricus bisporus) and 5% (Pleurotus ostreatus). The experiment included (56) males white albino rats (Sprague dawley strain) weighing between (100 120 g) divided into 6 groups with every group included 6 rats. Rats were housed individually in wire cages under the normal laboratory conditions and fed on the basal diet for a week as adaptation period. Daily administrations were continued for two successive periods (6) weeks each. In the first period one group was used as control and was fed on basal diet, including casein (12.5%), corn oil (10%). vitamin mixture (1%K salt mixture (3.5%), cellulose (5%). choline chloride (0.2%) and corn starch (67.8%). While, the other five groups were led hyperlipidemic diet including (basal diet supplemented by 10% animal fat excluding 10% corn plus 1% cholesterol). In the second period, one group of hyperlipidiemic rats was fed on hyperlipidemic diet supplemented with different levels of the two studied mushroom varieties (Agaricus bisporus) and (Pleurotus ostreatus). Blood samples were collected from the retro-orbital sinus under rat eye in a clean sterile centrifuge tube by the end of the experiment.
 

  ا/د:محمد كمال السيد يوسف ا/د:فاروق محمد التلاوى د:نجلاء طه حنفى المليجى مشيره محمد حسن
" . - Immuno- effect of raw, gamma irradiated, microwave treated and fermented wheat germs in experimental rats. " مجلة الصناعات الغذائية و الألبان - جامعة المنصورة- , مجلد 1 العدد( 1) يناير 2010., من 29الى 43, 1, 2010, www.egrjournal mansuniv@hotmail.com
Abstract : ABSTRACT In the present study on effect of feeding raw wheat germ, microwave treated wheat germ, gamma irradiated wheat germ and fermented wheat germ on Interferon gamma (IFN-γ ) and Interleukin 10 (IL-10) in serum of rats were investigated. The data indicated that treated and untreated wheat germ had significant increase in (IFN-γ ) level in the serum of rats . Fermented wheat germ recorded the highest significant increase in this concept in comparison to control group. Wheat germ supplementation indicated significant changes of (IL-10) level in serum of rats in comparison to control group. Fermented wheat germ recorded the least significant decrease in (IL-10) level in serum of rats in comparison to control group. Treated and untreated wheat germ specially fermented wheat germ raised the immune system of experimental rats .On the other hand, the present study included the vitamins content (vitamins A, E, and C ) of raw ,microwave treated, gamma irradiated, and fermented wheat germ clarifying the role of each vitamin in raising the immune system.
 

  ا/د:محمد كمال السيد يوسف ا/د:فاروق محمد التلاوى د:سيد احمد غانم د:منى نبيه ذكى مشيره محمد حسن
" Gross chemical composition and caloric value of some Egyptian vegetables " المؤتمر الدولي الخامس للتنمية والبيئة في الوطن العربي ), 3, 2010
Abstract : culture in addition to life stresses changed human behavior towards food eating less fresh vegetable and fruits might be leading to exposure to many diseases as increase of cholesterol level in blood serum. Raising cholesterol level in blood serum caused many diseases as arteriosclerosis, heart diseases, obesity and diabetes mellitus. Fresh vegetables and fruits are one of the important food stuffs which protect the body against disease beside its use in the therapeutic nutrition. The present investigation was carried out in an attempt to clarify the gross chemical composition of the three studied vegetables, namely : cabbage, carrot and radish including moisture, protein, fat, carbohydrates,, crude fiber and ash contents. Meanwhile, the caloric value of these vegetables were computed. The results show that the moisture content of the three studied vegetables ranged between 85.22%-92.24%. The crude protein content of the three studied vegetables was 24.74%, 12.38%, 23.94%, for cabbage, carrot, and radish; respectively calculated on dry weight basis. The crude fat, carbohydrates, crude fiber, and ash contents were ranged between 0.045%-3.35%, 47.40%-72.87%, 5.97%-12.68% and 6.84%-15.07%; respectively for the three studied vegetables calculated on dry weight basis. The caloric value of the three studied vegetables was 327.75 k.cal/100 gm; 345.08 k.cal/100 gm, and 315.5 k.cal/100 gm for cabbage, carrot, and radish; respectively calculated on dry weight basis.
 

  د. ياسمين أحمد محمود – المدرس بقسم الإقتصاد المنزلي – كلية التربية النوعية – جامعة أسيوط
" رؤية جمالية اقتصادية لملابس الشباب متعددت الاستخدام من خلال اسلوب التشكيل علي المانيكان " جامعة حلوان , 2010
Abstract : إن قدرة الإنسان على الابتكار فى تحويل طول من القماش والتعامل معه كى يتحول إلى ملابس ذات شكل ذو أبعاد ثلاثية تغطى الجسم هى قدرة ابتكاريه تطورت إلى أشكال عديدة خلال القرون الماضية وأن الرغبة الدائمة والمستمرة فى تطوير الزى لا يمكن أن توصف بأنها عشوائية فالموضة فى الملابس تعبير لأفكار مرتبطة بالعقائد والقيم الاجتماعية وما يطرأ عليها من تغيرات وما تعكسه من خصائص أساسية لمجموعة من الناس لفترة زمنية معينة فى مكان ما والناتج لهذه الأفكار هى عبارة عن أزياء تمثل فن تشكيلى أصيل وتوليفات مهارية للمواد الداخلة فى صنعها والتى تعكس للآخرين صفات الشخص مثل حبة للحياة الاجتماعية أو القوة أو الثراء أو لاكتساب إعجاب الآخرين وهى مشاعر إنسانية أساسية تظهر من خلال الملابس حتى لو كانت غير مقصودة ولكنها بالقطع تنعكس على شكل الملابس . كذلك انتشار " الموضة " يبلغ من وراء دوافع الشباب فى حب استطلاعهم للأفكار الغربية ومحاولة تقليد كل جديد بغض النظر فى كثير من الأحيان عن ملاءمة التصميمات لأجسامهم أو تقاليدهم وعاداتهم ـ فهم يجرون وراءها بدافع حب الاستطلاع واكتشاف الجديد ومحاولة تقليده . و تهتم الفتاة بأن تكون ملابسها تتميز بروح الشباب وتعبر عن آرائها الشخصية وتمنحها حرية الحركة والانطلاق . و تهتم ايضا بأن تتمشى ملابسها مع احدث خطوط الموضة وأن تناسب مقاييس جسمها بغض النظر عن مستوى الجودة . تفضل أن تتوافر لديها كميات كبيرة من الملابس حتى تتمتع بالمظهر المتجدد . ومن هنا جاءت فكرة البحث فى امكانية توفير ملابس متعددت الاستخدام تفي بالاحتياجات الملبسية للشاب من خلال الاستفادة من مهارات التشكيل علي المانيكان واعداد تصميم يصلح ان يرتدي باكثر من اسلوب ليعطي في كل مرة مظهر مختلف وتجدد وقد توصل البحث الي وجود فروق ذات دلالة احصائية لصالح التصميمات المقترحة من حيث تحقيق الدرجة الابتكارية المطلوبة،تحقيق اسس وعناصر التصميم،ملائمة التصميمات لاحتياجات الشباب الملبسية،ملائمة التصميمات لاسلوب التشكيل علي المانيكان،ملائمة التصميمات لمتطلبات السوق.
 

[ 1 ][ 2 ]