Skip to main content

التحليل الاقتصادي لبنود التكاليف الإنتاجية لمحصول القمح في ظل السياسات الزراعية الحالية والمستقبلية

Research Authors
الدكتور/ فالح عبد النعيم امين محمد
Research Abstract

التحليل الاقتصادي لبنود التكاليف الإنتاجية لمحصول القمح في ظل السياسات الزراعية الحالية والمستقبلية
د. فالح عبد النعيم أمين محمد
قسم الاقتصاد الزراعى- كلية الزراعة- جامعة أسيوط.
الملخص
تعد محاصيل الحبوب من أهم المحاصيل الغذائية وخاصة محصول القمح والذي يبدو المشكلة الأولي التي تواجه قطاع الغذاء في مصر حيث أنه المصدر الرئيسي لرغيف الخبز بالمشاركة مع محصول الذرة الشامية والذي بدوره يواجه مشكلة انخفاض نسبة الاكتفاء الذاتي وكذلك انخفاض أسعار الناتج مقارنة بالأسعار العالمية.
وقد اهتمت الدراسة بدراسة بنود التكاليف الإنتاجية وأهميتها النسبية ودراسة دوال التكاليف الكلية وذلك من خلال بعض المؤشرات الاقتصادية والإحصائية لدوال الإنتاج ودوال التكاليف وبعض المؤشرات الأخرى مثل اختبار الحساسية لافتراض إلغاء الدعم عن الطاقة وتأثيره علي التكاليف الكلية وبالتالي تحديد الحجم الأمثل المعظم للربح والحجم الأمثل للسعة المزرعية.
وقد توصلت الدراسة إلي العديد من النتائج من أهمها:-
1- أن العمل البشري والعمل الآلي وثمن السماد الكيماوي من أهم العوامل المؤثرة علي قيمة الإنتاج الكلي للفدان من القمح.
2- قدر الحجم الأمثل والمعظم للربح في حالة التكاليف الإنتاجية الفعلية ومع افتراض إلغاء الدعم عن الطاقة بنسب 10%, 20%, 50%, بحوالي 26,78, 23,42, 23,10, 22,46 إردباً للفدان علي الترتيب, في حين قدر الحجم الأمثل للسعة المزرعية بحوالي 17,223, 17,275, 17,283, 17,304 إردب للفدان علي الترتيب.
3- تتم عملية الإنتاج في المرحلة الاقتصادية حيث أن متوسط الغلة الفدانية خلال فترة الدراسة قدر بحوالي 17,6 إردب للفدان وهو بذلك يكون أكبر من الحجم الأمثل للسعة المزرعية وأقل من الحجم الأمثل الذي يعظم الربح في جميع الحالات السابقة.
توصي الدراسة بضرورة توفير مستلزمات الإنتاج والعمل علي زراعة أصناف أو سلالات عالية الإنتاجية من القمح والعمل علي تشجيع المزارعين للقمح وذلك بزيادة أسعار توريد القمح أملاً للوصول للأسعار العالمية, وكذلك التشجيع لزيادة المساحة المزروعة من القمح.

Economic analysis of the wheat production costs under the current and future agricultural policies.
Dr. Faleh A. Ameen
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt
Abstract:
The grain crops of the most important food crops, especially wheat, which seems the initial problem facing the food sector in Egypt, where it is the main source of bread in partnership with the maize crop, which in turn is facing the problem of low self-sufficiency ratio, as well as lower prices of GDP, compared to world prices.
The study has focused on examining the terms of production costs and the relative importance of the total cost functions through the economic indicators and statistical analysis of production functions and some other indicators such as sensitivity test to assuming the removal of subsidies on energy and its impact on the overall costs and thus determine the optimal size of maximum profit and the optimal size of the capacity of the farm.
The study achieved of the most important results:
1. That human labor and automation and the price of chemical fertilizer as the most important factors affecting the value of the productivity of Feddan of wheat.
2. As much as the optimal size and bulks of profit in the case of the actual production costs Assuming the subsidies reduction of energy at rates of 10% .20% .50%, about 26.78, 23.42, 23.10, 22.46 Ardebs per Feddan, respectively, in while as much as the optimal size of farm capacity about 17.223, 17.275, 17.283, 17.304 Ardebs per Feddan, respectively.
3. The process of production in the economic phase where the average yield per Feddan during the study period was estimated at 17.6 Ardebs per Feddan, it thus be larger than the optimal size of the farm capacity and less than optimal size that maximizes profit in all previous cases.
The study recommends the need to provide input and work to cultivate varieties or high-yield strains of wheat and work to encourage farmers for wheat prices by increasing the supply of wheat, hoping to reach world prices, as well as encouragement to increase the area planted with wheat.

Research Journal
Assiut J. Agric Sci..
Research Publisher
كلية الزراعة جامعة اسيوط
Research Rank
2
Research Vol
(45) No. (3) 2014
Research Website
NULL
Research Year
2014
Research Pages
20